Nej till EU-skatter
Att ge EU egen beskattningsrätt vore ett stort misstag både för Sverige och för EU.
S-studenter och Thomas Piketty föreslår på DN Debatt att EU bör ges beskattningsrätt. Detta för att bekämpa ojämlikheten. Argumenten från vänstern känns igen. I första rummet står snarare politisk opportunism än faktisk analys. Det är helt enkelt i Sverige vänstern tror att man kan få genomslag för dessa idéer, snarare än att Sverige behöver dem. Även om Sverige är ett av världens mest jämlika länder med hög social rörlighet pekar de undertecknande av debattartikeln ut Sverige som ett land med oroväckande klyftor. Men att ge EU beskattningsrätt skulle varken gynna jämlikheten eller EU-samarbetet.
För det första vore det inte en önskvärd ordning att vanskötta länder ska kunna skicka notan till andra, vilket blir följden av en mer gemensam ekonomi. Det skulle leda till minskade incitament till strukturförändringar och på sikt till ökade utgifter när politiken kan lova ut pengar som inte ens kommer från ens egna skattebetalare.
För det andra riskerar egna EU-skatter att erodera EU-samarbetet i grunden. Om idén av EU som en institution för att underlätta handel och utbyte ersätts av ambitionen att EU ska vara alla goda gåvors givare där medlemsländerna ska profitera på varandras bekostnad, kommer medborgarnas engagemang och acceptans snabbt att urholkas.
För det tredje förtjänar svenska skattebetalare att ha både inflytande över och insyn i hur ens skattepengar används. Om EU ska få rätt att ta ut egna skatter utan att det ens passerar folkvalda i medlemsländerna blir avståndet till medborgarna så långt att något inflytande i praktiken blir omöjligt.
Att en diskussion om att ge EU beskattningsrätt nu uppenbarligen lever inom svenska partier kan inte leda till något gott. Socialdemokraterna måste sätta ner foten och visa Sveriges skattebetalare att de går att lita på. Någon beskattningsrätt kan inte bli aktuell.
Erik Bengtzboe
Chefsekonom, Skattebetalarnas Förening