Grattis alla skattebetalare!
Som väntat har nu den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna lagt fram tillsammans röstats igenom i riksdagen. Ännu återstår att få på plats en ny regering och därefter en ändringsbudget, men vi kan i alla fall konstatera att ett steg i rätt riktning har tagits. Med M/KD-budgeten börjar nämligen Sveriges höga skatter sänkas, vilket inte är en dag för tidigt.
Skattebetalarnas kommentarer till den budget som nu gått igenom i korthet:
- Ett ytterligare jobbskatteavdrag sänker skatten för alla som arbetar
- Sänkt skatt på pension även för dem med låga pensioner
- En höjning av brytpunkten innebär att något färre får betala världens högsta marginalskatter. Det är ett bra första steg, men bör följas av slopad värnskatt och på sikt statlig inkomstskatt.
- Ingen höjning av bensinskatten, den årliga överindexeringen bryts därmed.
- Den förra regeringen har ägnat fyra år på att driva en inverterad arbetslinje. Därför är en mycket klok åtgärd att ta bort den särskilda löneskatten för äldre som sannolikt också kommer att vara lönsam för statskassan. Vi vet att sänkta arbetsgivaravgifter för äldre har betalat sig historiskt. Vi behöver fler, inte färre i arbete.
- Flygskatten, som gör flygresorna dyrare men inte har något effekt på utsläppen, avskaffas.
- Jämställdhetsmyndigheten läggs ner, vilket är ett viktigt första steg mot att avpolitisera myndighetsväsendet och prioritera bland det offentligas uppgifter.
- Skattereduktionen för fackavgifter slopas, vilket är bra eftersom det är märkligt att staten främjar medlemskap i vissa föreningar men inte andra.
- Avgiftsbefrielsen av statliga museer slopas, vilket är bra eftersom det snarare är en subvention för befintliga besökare än något som låter fler ta del av kulturutbudet.
– Den nya budgeten är ett steg i rätt riktning. Men Sverige har fortfarande de högsta marginalskatterna i världen. För att vi ska klara de utmaningar Sverige står inför de kommande åren måste skatterna sänkas rejält både på arbete och företagande, den skadliga värnskatten måste bort och de offentliga utgifterna ses över, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarnas Förening.