Digitaliseringsmisslyckandet innebär 200 miljarder i sjön varje år
Uppsala Nya Tidning En ny rapport från Skattebetalarna visar att det svenska digitaliseringsmisslyckandet kostar skattebetalarna 200 miljarder kronor om året och på tio års sikt kan det handla om samhällskostnader på över 1000 miljarder kronor per år. Skattebetalarna skriver i UNT om behovet av en klok digitaliseringsstrategi.
De onödiga kostnaderna som digitaliseringsmisslyckandet medför uppgår till ungefär fyra procentenheter av BNP
Skattebetalarna har under våren inlett ett arbete som syftar till att staka ut en väg för hur Sverige kan nå ett normalt skattetryck runt OECD-genomsnittet. Den första av dessa rapporter är skriven av Stefan Fölster, docent i nationalekonomi, på uppdrag av Skattebetalarna och handlar om digitalisering av offentlig sektor samt dess effekter (Så kan digitalisering öppna ett nytt fönster för skattesänkningar). Rapporten visar att Sveriges offentliga sektor halkar efter i digitaliseringen. Detta kostar skattebetalarna 200 miljarder kronor om året och på tio års sikt kan det svenska digitaliseringsmisslyckandet kosta samhället över 1000 miljarder kronor per år.
En ambitiös digitaliseringsstrategi handlar inte främst om att uppfinna ny teknik utan om att använda den teknik som redan finns idag på ett klokt sätt. Ett fungerande digitalt remissystem skulle exempelvis minska kostnaderna för offentlig sektor med minst 7,5 miljarder kronor om året och de samhällsekonomiska vinsterna för brukarna skulle uppgå till minst 30 miljarder kronor om året. De onödiga kostnaderna som digitaliseringsmisslyckandet medför uppgår till ungefär fyra procentenheter av BNP.
Läs hela debattartikeln här.
Läs hela rapporten här.