Fastighetsskatten bra i teorin, dålig i praktiken
BULLETIN Nima Sanandaji skriver i Bulletin om fastighetsskattens samhällseffekter och om en debatt som blivit missvisande på grund av bristande kunskap och förenklad analys.
En rapport som Nima Sanandaji har skrivit för Skattebetalarnas Förening visar att myten om de låga svenska skatterna på fastigheter inte stämmer. En bild har etablerat sig i den svenska debatten som säger att Sverige, sedan fastighetsskatten ersattes av en fastighetsavgift 2008, skiljer sig avsevärt från omvärlden genom vår låga beskattning av fastigheter. Av rapporten framgår dock att Sveriges löpande beskattning på bostäder som andel av BNP är högre än exempelvis i Norge, Schweiz, Tyskland, Österrike och flera andra rika OECD-länder.
I en krönika i Bulletin redogör Nima Sanandaji för rapportens innehåll och understryker behovet av större kunskap i debatten om fastighetsskatten.
Bilden som fastslås i den politiska debatten är enkel: nationalekonomer från vänster till höger är överens om att fastighetsskatten borde höjas, men den allmänna opinionen är ett hinder för detta. Detta är missvisande och ett tydligt exempel på en fråga där det finns mer kunskap i allmänhetens sunda förnuft, än hos en expertkår som upprepar en förenklad analys, skriver Nima Sanandaji.
Läs krönikan här.
Läs rapporten i sin helhet.
Läs mer om Skattebetalarnas arbete för att stoppa fastighetsskatten här.