Orimlig skatt på privata sjukvårdsförsäkringar
Av alla förslag på nya skatter som regeringen kommit med under mandatperioden så tar förslaget till beskattning av privata sjukvårdsförsäkringar priset i obegriplighet. De sjukvårdsförsäkringar som vissa arbetsgivare idag tillhandahåller är nämligen en god affär för alla. För vården då den ordinarie vården avlastas. För företagen som genom försäkringen kan bidra till att göra sjuka medarbetare friska snabbare. För medarbetarna för att de snabbare kan få den behandling som behövs. Men trots det tycker regeringen att det är dags för oss att betala för samma vård en tredje gång genom att förmånsbeskatta försäkringen. Det är osedvanligt dålig politik.
Sverige har bland världens högsta skatter. Trots det har vi de längsta vårdköerna i Europa. I alla rimliga fall borde alltså den typ av avlastning som företagen och dess medarbetare bidrar till genom privata sjukvårdsförsäkringar välkomnas. Men icke.
Förslaget till förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar behandlas i riksdagens kammare den 16 maj. Röstas det igenom utan förändringar träder förslaget i kraft redan den 1 juli. Det innebär att arbetsgivare och anställda på mycket kort tid ska hinna sätta sig in i det nya regelverket och de anställda ska besluta sig om de vill behålla försäkringen eller inte. Det är en orimlig situation.
Tyvärr är förslaget inte förvånande, regeringen har drivit en företagarfientlig politik under hela mandatperioden. Det som däremot förvånar är Alliansens ovilja att stoppa det. Förslaget ger mycket små skatteintäkter, kommer att anstränga vården ytterligare och drabba anställda genom antingen minskad vårdtillgänglighet eller en skattesmäll. Sju av tio remissinstanser har dessutom riktat skarp kritik mot förslaget. Det finns inga som helst formella hinder för en samlad opposition att fälla det. Att fyra månader innan valet ge bort en skattepolitisk fråga som handlar om såväl företagandets som vårdens villkor framstår för väljarna som fullständigt obegripligt.
Christian Ekström, vd Skattebetalarna
Debattartikeln publicerades den 11 maj i Mariestads-Tidningen.