Sänkta kommunalskatter 2022, men långt från alla kommuner sänker
Den genomsnittliga kommunala skattesatsen sjunker år 2022 med 3 öre i genomsnitt till 32,24 kronor per hundralapp. Detta eftersom 28 kommuner runt om i Sverige sänker skatten, medan bara fem kommuner höjer skatten. I samtliga regioner ligger skatt stilla 2022.
Här sänks skatten
Kommunernas ekonomi är stark trots den ekonomiska osäkerhet som corona-pandemin har inneburit, och i nästan var tionde kommun sänker man skatten år 2022.
Störst skattesänkning sker i Knivsta kommun som sänker skatten med 60 öre, och därmed kommer ner på samma nivå som man låg på år 2018.
Därutöver sänks skatten även i Arvika, Askersund, Danderyd, Ekerö, Emmaboda, Huddinge, Härryda, Järfälla, Lidingö, Munkedal, Nacka, Orsa, Orust, Ronneby, Salem, Staffanstorp, Svenljunga, Timrå, Trelleborg, Tyresö, Upplands-Bro, Uppvidinge, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Ängelholm samt i Österåker.
Störst skattesänkning sen valåret 2018 står Orust kommun för, som under mandatperioden sänkt skatten med en hel krona.
Rejäla skattehöjningar i vissa kommuner
En handfull kommuner höjer istället skatten år 2022. Störst skattesmäll får skattebetalarna i Älmhult där skatten ökar med 90 öre. Kommunalskatten höjs även i Filipstad, Färgelanda, Oskarshamn och Tranås.
Störst skattehöjning sammanlagt de senaste åren har skattebetalarna i Ödeshögs kommun fått, där skatten höjts med 1,85 kronor sen 2018 när regionens och kommunens skattehöjningar läggs samman.
Fortsatt stor skillnad mellan kommuner med högst och lägst skatt
Högst kommunalskatt i Sverige har fortfarande skattebetalarna i Dorotea på 35,15 procent. Kommunalskatten är lägst i Österåker som har en skattesats på 28,98 procent. För en medelinkomsttagare betyder det cirka 16 000 kronor i skillnad i skatt per år, trots glesbygdsavdrag för den som bor i Dorotea.
Läs mer i Skattebetalarnas rapport Skattefridagen för att få en ännu tydligare bild av hur kommunernas skatter påverkar privatekonomin för den som arbetar.