Sänkt skatt men ingen politik för full sysselsättning
Regeringen föreslår sänkt skatt med 10 miljarder kronor år 2021, men rör sig allt längre ifrån en politik för full sysselsättning
Under dagen (1/9) har finansministern och den biträdande finansministern under en pressträff meddelat att regeringen i sin budget för år 2022 vill genomföra tre skattesänkningar på totalt 10 miljarder. Det handlar om höjd skattereduktion på förvärvsinkomster, skattereduktion på sjuk- och aktivitetsersättning samt på avgift till a-kassan. Ungefär 7,5 miljoner svenskar får enligt förslaget sänkt skatt.
skattesänkningar alltid välkomna i ett av världens värsta högskatteländer
– Givetvis är skattesänkningar alltid välkomna i ett av världens värsta högskatteländer, och detta är ett litet steg i rätt riktning mot rimligare skattenivåer. En skattereduktion för låg- och medelinkomsttagare skulle inte bara vara bra för den enskildes ekonomi, utan även ge Sverige bättre förutsättningar för att komma igång igen efter pandemin, säger Christian Ekström, VD på Skattebetalarna.
Tyvärr urholkar förslagen dock samtidigt arbetslinjen. Sammantaget kommer förslagen minska incitamenten för arbete eftersom man kan få ut en högre disponibel inkomst på bidrag med lägre insats och att lönsamheten med att arbeta dalar.
– Sverige kämpar med en hög arbetslöshet, inte minst en hög långtidsarbetslöshet, och för få arbetade timmar. Ska vi långsiktigt både bygga välstånd och trygga de offentliga finanserna behövs en politik för att få fler att arbeta mer. Det perspektivet saknar regeringen nu tyvärr, säger Erik Bengtzboe, chefekonom på Skattebetalarna.
– Världen är i stort behov att kicka igång ekonomin igen efter pandemin. För att det ska ske behövs större incitament och lönsamhet för arbete, inte mindre, avslutar Christian Ekström, VD på Skattebetalarna.