200 miljoner kronor ska förhindra fusk i välfärden
Regeringen gick under måndagen (6/9 -21) ut med förslag som ska förhindra välfärdsbrottslighet. Förslagen innefattar att inrätta en ny myndighet för systemövergripande kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen. Ytterligare medel ska också anvisas till berörda myndigheter för att bekämpa fel och fusk och för att förstärka arbetet mot arbetslivskriminalitet. Totalt handlar det om tillskott på närmare 200 miljoner kronor nästa år.
Det är bra att regeringen äntligen tar sig an de här frågorna men tyvärr hade nog mer offensiva åtgärder varit nödvändiga
– Skattebetalarna har länge påpekat de omfattande felaktiga utbetalningarna i välfärdssystemen. Det är bra att regeringen äntligen tar sig an de här frågorna men tyvärr hade nog mer offensiva åtgärder varit nödvändiga, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström.
År 2020 korades fusk och slarv i välfärden till Årets värsta slöseri i tävlingen med samma namn som arrangeras av Slöseriombudsmannen varje år. Ingen vet exakt hur mycket pengar som läcker ut ur systemen, men en rapport från december 2019 uppskattar att runt 18 miljarder kronor betalas ut felaktigt varje år, varav hälften tros vara medvetet fusk. Men osäkerheten är stor. Det kan handla om upp till 27 miljarder kronor per år.
– Tilltron till hela systemet med skatter och leverans av samhällstjänster hotas när så mycket pengar betalas ut felaktigt. Så det är hög tid att göra något åt saken. Jag är dock inte säker på att inrättande av en ny myndighet är rätt väg att gå, säger Slöseriombudsmannen Josefin Utas.
Förslagen kommer att ingå i regeringens budgetproposition för år 2022.